експресбанк Моля изчакайте
EN

Спиране поддръжката на Windows XP

С нарастването на използваните дигитални услуги в почти всички ежедневни дейности, като и достъпването на информация приоритетно през електронни устройства, предполага нов подход към сигурността на данните с които всеки от нас борави.

 

Ние в Societe Generale Експресбанк приемаме личните данни на нашите клиенти и сигурността им, като основа за доверието в нашите взаимоотношения. Това е едно от важните условия на всяка наша промяна, било то на продукт или услуга.

 

В тази връзка искаме да Ви информираме, че от края на месец Ноември 2017 интегрираме във всички наши интернет услуги и страници, нова по-добра и по-сигурна система от протоколи за защита на данните.

 

В тази връзка бихме искали да ви информираме, че ако използвате операционна система WindowsXPи/или интернет браузър InternetExplorerверсия 7, 8 или по-ниска, след въвеждането на обновените протоколи за защита на данните, вие няма да можете да използвате интернет услугите ни.

 

Бихме искали да Ви напомним, че операционната система WindowsXPкакто и по-старите версии на интернет браузъра InternetExplorerвече не се поддържат от производителя им Microsoft и поради това не получават подобрения свързани със сигурността, което Ви излага на риск от неоторизиран достъп Вашите лични данни, с които може да бъде злоупотребено. Същото важи и за по-стари версии на други интернет браузъри като Chromeна Google и Firefox на Mozilla.

 

Препоръчваме Ви винаги да актуализирайте софтуера, който ползвате до последна версия, включително и на операционната система на компютъра. Използването на нелицензиран софтуер също крие риск от липса на поддръжка и подобрения по сигурността.

 

Запазването на конфиденциалност и целостта на данните е взаимна отговорност, както Ваша, така и на банката и зависи от това да бъде постоянен процес, а не еднократно действие. Вие сте отговорни за тази защита когато данните се ползват на ваше оборудване.

 

Какво ще се случи след месец Ноември 2017:

  • Всички протоколи по сигурността в нашите сайтове – публични или само за клиенти ще бъдат актуализирани с по-нови и по-сигурни версии.
  • Актуализирането на протоколите може да ограничи Вашата възможност да достъпвате сайтовете на банката, включително това и на електронното банкиране, само ако все още използвате морално остаряла версията на операционната система на компютъра си или не сте обновили версията на интернет браузъра, през който достъпвате електронните ни услуги.
  • В случай, че за Вас представлява интерес причината за тази промяна, може да видите специфичните детайли по-долу в обяснението на колегите експерти по сигурността.

 

Как може да повишите сигурността на използваните от вас устройства и данни:

  • Използвайте само лицензирани операционни системи и приложения.
  • Регулярно актуализирайте както операционната система така и софтуера на вашите устройства до последна актуална версия предоставена от производителя.
  • Винаги използвайте комплексни пароли – с поне 8 символа като включвате разнообразие от цифри, букви и специални символи.
  • Сменяйте регулярно своите пароли – така намалявате възможността някой неправомерно да получи достъп до Ваши данни.

 

Надяваме, се че съвместните ни действия по защитата на Вашите лични данни ще засили доверието, което сте ни гласували и за което ние сме благодарни.

 

Въпроси по темата може да зададете както на телефона ни 0800 18 888 или ни пишете на sgeb.contact@socgen.com

 

Успяваме заедно!

 

С уважение,

Екипът на отдел Информационна сигурност към SocieteGeneraleЕкспресбанк

 

Обяснение за промяната:

 

Използването на остарели или компрометирани криптиращи протоколи води до фалшива представа за сигурност, защото защитата не е реална или на ниво. Ако такива протоколи се използват при защитата на интернет сайтове, информацията която се обменя между клиентите и банката може да бъде прихваната и използвана от злонамерени лица. Независимо от това дали използвате сигурно средство за защита на плащанията като Token и SMS код в интернет банкиране или за плащане с карта в интернет, тези лица могат да прихванат и модифицират информацията протичаща през каналите защитени с остарелите криптиращи протоколи. Като резултат чувствителна информация като Вашите потребителско име, пароли за достъп до интернет банкиране и уеб сайтове, финансова информация и други могат да попаднат в ръцете на трети лица и да бъдат публикувани в интернет без Ваше знание. За съжаление новите версии на тези протоколи, към които ще преминем, не се поддържат от морално остарели операционни системи и стари версии на интернет браузъри, което налага предприетите както от страна на банката мерки за актуализация на тези настройки, така и от Ваша страна за актуализация на версиите на използвания софтуер и операционната система на компютрите Ви.