експресбанк Моля изчакайте
EN

Новини

 • СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК ОТЧИТА 34% РЪСТ В БРОЯ НА ПЛАЩАНИЯТА С КАРТИ НА ГОДИШНА БАЗА

   

  Значителен ръст в ползването на банковите карти през първата половина на 2018 г. отчитат от банковия сектор. По данни на Сосиете Женерал Експресбанк, за първите шест месеца на 2018 г. средната сума, похарчена на месец с една карта, възлиза на 106 лева, което представлява 28% увеличение в сравнение със същия период на 2017 г. Ръстът при броя на плащания с карти е 34%. От банката отчитат видима промяна в потребителското поведение - през 2018 г. за първи път броят на плащанията с карти надвишава броя на тегленията на пари в брой.

   

  Неразделна част от тази тенденция са нарастващите с бърз темп покупки онлайн, които предоставят повече удобство на клиентите, по-богат избор, както и възможност за по-лесно и ефективно сравнение на цените на стоките и услугите.

  Ръстът на електронната търговия обаче води и до по-големи рискове за кибер измами. Затова картовите оператори и финансовите институции непрестанно търсят нови начини, с които да защитят плащанията на потребителите.  Едно от най-новите и сигурни решения е 3D динамичен код.

   

  „Един от основните фактори при онлайн разплащания е сигурността. Затова не е случайно, че увеличеният интерес на клиентите към картови разплащания в Интернет се дължи и на наскоро въведената допълнителна сигурност чрез 3D динамичен код“, заяви Боян Дамянов, ръководител „Развитие на картов бизнес“ в Сосиете Женерал Експресбанк.

   

  Регистрацията за услугата се извършва автоматично от банката и е приложима за всички издавани кредитни и дебитни карти. Услугата е напълно безплатна за картодържателите, като единствено е необходимо клиентът да посочи актуален телефонен номер.

   

  С развитието на електронната търговия онлайн плащанията стават все по-разпространени в Европа като цяло. По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), общият брой разплащания по електронен път (с карта, прехвърляне на пари от една сметка в друга, чекове и т. н.) са нараснали с близо 8% за изминалата година и са достигнали 134 млрд.евро. Разплащанията с карта са скочили с над 11% миналата година и са съставлявали над половината от разплащанията по електронен път (52%) спрямо над 37% преди десет години.

   

  Данните за България кореспондират с общоевропейския тренд и дори нарастват с по-големи темпове. За сравнение - Българска Народна Банка отчита 32% ръст на плащанията с карти в интернет за предходната година, а броят на извършените транзакции бележи увеличение от 38%.

   

  За Societe Generale Експресбанк

   

  Групата Сосиете Женерал Експресбанк е сред седемте най-големи финансови институции  в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. 1 600-те служители на Сосиете Женерал Експресбанк се стремят  да предлагат на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени иновативни продукти и услуги.

   

  През декември 2017 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк на 'А-', който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата.

  - 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;

  -109,3 млн. лева нетна печалба за 2017 г.;

  -7 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2017 г.;

  -151 офиса;

  -529 000 клиентa

  www.sgeb.bg

  www.facebook.com/sgeb.bg