експресбанк Моля изчакайте
EN

Новини

 • Асоциацията на банките в страната и нейните членове се включват в кампания срещу финансовите “мулета”

  За трета поредна година Асоциацията на банките в страната и нейните членове, в партньорство с българските правоохранителни органи участват в Европейска информационна кампания, посветена на борбата срещу финансовите „мулета“ /European Money Mule Action - EMMA/. Финансово „муле“ е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

   

  Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Проведени са оперативни дейности на територията на 29 държави с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез финансови „мулета“. По информация от Европол, са установени над 1455 финансови „мулета“, както и повече от 26 000 неправомерни транзакции на обща стойност около 69,2 милиона Евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови „мулета“ и са предотвратени щети в размер на 35,4 милиона Евро.

   

  Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

   

  Тези кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират „мулетата“ с обещания за лесни печалби. Едно от основните средства за превенция на този род престъпления е повишаването на информираността за потенциалните опасности.

   

  Как да се предпазим и какво трябва да направим в случай, че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове, които разкриват детайли относно механизмите на действие на финансовите „мулета“.