експресбанк Моля изчакайте
EN

Детски музей на колела

 

Детски музей на колела е културно-образователна съвместна инициатива на Фондация Изиарт и Societe Generale Експресбанк, осъществявана и с подкрепата на общините, в които се провежда.

 

Проектът стартира пилотно през месец юли 2014 г. и премина през градовете Русе, Варна, София, Пловдив и Плевен. През 2015 година продължаваме успешното партньорство, като искаме да уголемим обхвата, затова пътуващият културно-образователен проект ще премине през градовете: Стара Загора, Бургас, Благоевград, Пловдив, Варна и София.

 

Идеята на проекта е чрез безплатни творчески работилници по забавен и достъпен начин децата да бъдат запознавани с основните периоди от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт. Водещи на ателиетата, които са с теоретична и практическа насоченост, са студенти и дипломанти на Националната Художествена Академия с опит в работата с деца, както и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк. Децата могат да проверят какво са научили, като се опитат сами да подредят хронологично изложбата на „Музея на колела”, съставена от реплики на знаменити шедьоври от гореизброените периоди.

 

В края на деня освен новите знания и приятните емоции децата, преминали успешно през осемте ателиета и събрали всички печати, получават и диплом, удостоверяващ успешно завършеното обучение.

 

Предвиждаме да развием този проект в по-голям мащаб, като целта е да го провеждаме в повече градове в страната и за по-дълго време.