експресбанк Моля изчакайте
EN

Debit MasterCard PayPass -
Новата карта за бързи разплащания

Безконтактна карта Debit Master Card PayPass

С Debit MasterCard PayPass, освен всички традиционни начини за плащане и теглене на пари в брой, можете да извършвате и безконтактни плащания в търговските обекти - на ПОС терминали, обозначени с някой от следните символи:
Бързи разплащания с безконтактна карта

Какви са предимствата на Debit MasterCard PayPass:

  • Бързина и удобство – Извършвате безконтактни плащания само с доближаване на картата до ПОС терминала, много бързо.

  • Лесни за употреба – Безконтактните плащания се извършват изключително лесно, не въвеждате ПИН код за тях.

  • Защита и сигурност – Имате пълен контрол при безконтактните плащания, тъй като картата е винаги в ръката Ви – така сте по-сигурни при ползването й.

  • Широко приет метод за разплащане –Имате възможност да използвате собствени средства по Вашата Debit MasterCard PayPass в ситуации, в които обикновено се налага използването на кредитна карта.


Как се осъществяват безконтактните разплащания:

Безконтактните транзакции плащания се извършват на ПОС терминали в страната и чужбина, само чрез доближаване на картата до обозначеното място, без какъвто и да било физически контакт. Терминалът издава кратък звуков и/или светлинен сигнал, което показва, че операцията е успешна.


За безконтактни плащания в България до 25 лева не е необходимо да въвеждате ПИН коди/или да полагате подпис върху документа за извършената операция, а за по-голяма сума задължително трябва да въведете ПИН код и/или да положите подпис.


Първата операция с Вашата нова карта Debit MasterCard PayPass трябва да бъде контактна – по познатия Ви начин да платите на ПОС терминал или да изтеглите пари в брой/смените своя ПИН код/проверите баланса по Вашата сметка на банкомат.


Общият лимит за безконтактни плащания без въвеждане на ПИН код е 25 лв., който можете да достигнете с една или няколко транзакции.Какво е безконтактно плащане?

Една от последните новости в разплащателната сфера е безконтактното плащане – това е плащане което не изисква да платиш в брой и при което не се налага да има физически контакт между картата за плащане и физическия POS-терминал. Това е една нова функционалност на стандартните дебитни или кредитни карти и е алтернатива на традиционните методи за плащане като карти с магнитна лента или чип, така и плащанията в брой.

Къде се предлага безконтактно разплащане?

Безконтактното плащане е особено атрактивно в търговски обекти, където бързината и удобството при плащане са изключително важни - бензиностанции, ресторанти за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, автомобилни паркинги, увеселителни паркове, градски транспорт.

Какви са предимствата от използването на безконтактни плащания за потребителите?

Безконтактните плащания предлагат на потребителите бързо и удобно да използват своите карти и устройства. Без повече броене на банкноти, без търсене на монети за малките суми и притеснения дали имаме достатъчно пари в брой. В повечето случаи на потребителите не им се налага да се подписват или да въвеждат ПИН. Вероятно най-голямото предимство на безконтактното плащане е че предоставя на потребителите алтернатива на плащането в брой.

Какви са предимствата от използването на безконтактни плащания за търговците?

Безконтактните разплащания осигуряват на търговците множество
предимства : бързи транзакции, повишаване на приходите, подобрена оперативна ефективност и по-ниски оперативни разходи. Безконтактните плащания спомагат за увеличаване на броя на транзакциите и повишаването на клиентската удовлетвореност.

Как работи безконтактното плащане?

Потребителят доближава безконтактната карта на не повече от 10 см. от ПОС терминала. От своя страна терминалът автоматично разчита данните от каратата по специално разработен, максимално сигурен и кодиран начин, в резултат на което транзакцията протича абсолютно безопасно . Всичко това се случва за по-малко от секунда.

Кой използва безконтактни плащания и къде?

Безконтактните плащания вече са факт в Европа, Северна Америка и Азия. Всеки ден се осъществяват множество безконтактни транзакции по целия свят. Също така, безконтактните плащания се използват от много железопътни гари и метро станции. Стотици милиони потребители използват безконтактни начини за плащане, като тенденцията е техният брой да нараства с всеки изминал ден.

Колко сигурни и защитени са безконтактните плащания?

Един от приоритетите на банките по света е да осигуряват сигурност и защита на своите клиенти чрез въвеждането на различни високотехнологични устройства за защита на личните данни и предотвратяване на потенциални измами. Благодарение на използваната технология за кодиране, новите безконтактни карти са още по- сигурни, в сравнение с ползваните до момента. В допълнение на това:

  • Ти контролираш всичко - безконтактната карта е винаги в ръката ти докато плащаш

  • Без неочаквани плащания – не е възможно да бъде извършено нежелано и неодобрено от теб плащане. За да направиш успешно плащане, трябва да приближиш картата до ПОС терминала, но освен това трябва предварително да е въведена сума за плащане, т.е. терминалът да е в активен режим

  • Без двойни плащания – дори и да приближиш картата два пъти до ПОС терминала, плащаш покупката си само веднъж