експресбанк Моля изчакайте
EN

Обща информация за сигурност

Широкото използване на Итернет в ежедневието ни води със себе си както ползи, така и заплахи. Една от тези заплахи е така наречения „фишинг” (phishing).

„Фишингът” се изразява в разпространение на електронно съобщение по e-мейл от подобен на оригиналния адрес на дадена финансова или банкова организация. В електронното съобщение най-често се съдържа подвеждащо съдържане, което изисква от потребителя да провери или потвърди своя профил като въведе личните си потребителско име и парола на посочен Интернет адрес. Уеб сайтът, който се отваря е подобен на сайта на съответната организация, но не е реалният. Целта е потребителското име и парола на клиента да бъдат прихванати и използвани злонамерено. 


Важно е да знаете, че
Societe Generale Експресбанк никога не изисква, предоставянето на потребителско име и парола от своите клиенти по е-мейл.
Това е информация, която трябва да знаете само и единствено Вие и да не споделяте с друг по никакъв начин, особено чрез електронни съобщения или съмнителни уеб сайтове.

В отговор на последните заплахи в Интернет пространството, Societe Generale Експресбанк е предприела необходимите за защитата на банкова информация мерки, за да осигури на своите клиенти сигурна и надеждна бизнеса среда.


За Вашата сигурност, молим да вземете предвид следните няколко съвета:

  • За да избегнете злоупотреба с вашите сметки, не предоставяйте лични данни, потребителско име и парола за достъп до Вашето електронно банкиране на трети лица

  • За да достъпите информация относно вашите сметки, препоръчително е да използвате основния уеб сайт на банката (www.sgeb.bg) като вход

  • За да сте още по-защитени, проверявайте внимателно е-мейл адресите на съобщенията, които получавате.

 

MONEY MULES

Какво представляват паричните мулета?

Често хората, които стоят в дъното на финансовите измами се намират физически в чужбина. За да придобият откраднатите пари, те се нуждаят от мулета, които да ги „изперат”. По този начин става трудно проследяването на пътя на средствата. След като бъдат привлечени, мулетата получават пари от чужбина по банковите си сметки, които изтеглят и отново изпращат за чужбина. Мулетата се набират чрез различни методи:

  • Обяви по имейл, Скайп и др.
  • Обяви за работа на позиции като „изследовател на пазара”, „представител/ мениджър за региона” и др., като Ви се предлага да спечелите лесно пари само срещу няколко часа труд на седмица. Изискванията за заемане на позицията обикновено се ограничават до наличието на достъп до Интернет. Задълженията включват получаване на средства по банкова сметка и препращането им към друг бенефициент.

Как да се предпазите?

  • Бъдете внимателни по отношение на предложения за печалба на лесни пари, особено когато изпращач е чужденец.
  • Подробно проверявайте всяка компания, която отправя към Вас предложение за работа.
  • Никога не предоставяйте номерата на банковите си сметки на лица, на които нямате пълно доверие.

Действията на паричните мулета са незаконни. Дори да нямате нищо общо с фактическото изтегляне на средства от нечия сметка, Вие действате незаконно, когато позволявате откраднатите средства да преминават през сметка, на която сте титуляр.

Ако получите съобщение по електронната поща, в което се изисква предоставянето на лична или финансова информация по е-мейл към Societe Generale Експресбанк и имате подозрения за „фишинг”, молим незабавно да ни информирате за това на тел. 0800 18 888 или на е-мейл: sgeb.contact@socgen.com.

MONEY MULES

Какво представляват паричните мулета?

Често хората, които стоят в дъното на финансовите измами се намират физически в чужбина. За да придобият откраднатите пари, те се нуждаят от мулета, които да ги „изперат”. По този начин става трудно проследяването на пътя на средствата. След като бъдат привлечени, мулетата получават пари от чужбина по банковите си сметки, които изтеглят и отново изпращат за чужбина. Мулетата се набират чрез различни методи:

·         Обяви по имейл, Скайп и др.

·         Обяви за работа на позиции като „изследовател на пазара”, „представител/ мениджър за региона” и др., като Ви се предлага да спечелите лесно пари само срещу няколко часа труд на седмица. Изискванията за заемане на позицията обикновено се ограничават до наличието на достъп до Интернет. Задълженията включват получаване на средства по банкова сметка и препращането им към друг бенефициент.

Как да се предпазите?

·         Бъдете внимателни по отношение на предложения за печалба на лесни пари, особено когато изпращач е чужденец.

·         Подробно проверявайте всяка компания, която отправя към Вас предложение за работа.

·         Никога не предоставяйте номерата на банковите си сметки на лица, на които нямате пълно доверие.

NB! Действията на паричните мулета са незаконни. Дори да нямате нищо общо с фактическото изтегляне на средства от нечия сметка, Вие действате незаконно, когато позволявате откраднатите средства да преминават през сметка, на която сте титуляр.